İrfan Gürdal ve Topluluğu


İcracı grup, Türk Dünyası müzikleri konusunda uzmanlaşmış sanatçı İrfan Gürdal’ın yönetiminde festival için özel olarak bir araya getirilmiştir. Her biri alanında çok önemli sanatçılardan oluşan grup, Türk Dünyasının İslâmî bakış açısıyla oluşturduğu nadide eserleri icra edecektir.

Grubun icra edeceği eserler, Türk ulusunun İslâm’a bakışındaki ortaklığı göz önüne sermektedir. Türk Dünyasının Müslüman bölgelerinden seçilmiş eserlerden oluşan konser, Türk tasavvufunun farklı akımlarını bir yelpaze gibi gösterecek nitelikte seçilmiştir. Sünnî, Şiî, Alevî-Bektâşî inanışlarından örneklerin yer aldığı programda Hoca Ahmed Yesevî’nin iki hikmetine de yer verilmiştir. Peygamber sevgisini ve Orta Asya zikir geleneğini gösteren bu iki hikmet aynı zamanda Türk tasavvuf mûsıkî tarihi örneklerindendir.

Grup Üyeleri

İrfan Gürdal (Yönetmen ve Solist)
Deniz Göktaş (Kanun)
Mustafa Eke (Kaval)
Orkun Kılıç (Garmon)
Savaş Demiral (Tar)
Volkan Erkal (Ud)
Turgay Özkızıltaş (Ritim)
Şeref Büyükyörük (Ritim)

Enstrümanları

Kanun

İcâdı X. Yüzyılda yaşamış büyük Türk bilgini Farabi’ye atfedilen bir Türk sazıdır. Türk Müziğinde genelde 26 perdeli ve 78 telli olarak kullanılır. 4 oktava yakın sesleri mandallar yardımıyla tizleştirilip pestleştirilebilir. Göğsü çınar, alt tahtası Ihlamur, burguları gül, şimşir veya abanoz gibi sert ağaçlardan yapılır. Güçlü ve zengin tınılı sesi ile hemen her türlü müziği icrâ edebilme yeteneğine sahiptir.

Kaval

Kaval, başta şimşir olmak üzere değişik yörelerde farklı ağaçlardan yapılır. 8 deliği bulunan kavalın üzerinde ses çıkarmaya yardımcı olan bir düdük bulunanlarına “dilli kaval”; düdük olmaksızın belirli bir açıdaki üfleyişle ses çıkartılanlara ise “dilsiz kaval” denir. Orta Asya’da kavalın farklı formlarına rastlamak mümkündür.

Garmon

Klavyesindeki tuşları farklı olmakla birlikte Akordeon’a benzeyen bir sazdır. Özellikle Azeri halk müziğinde kullanılmaktadır.

Tar

Farsça’da tel anlamına gelen tar, uzun sapı ile İran, Azerbaycan ve bazı Kafkas ülkelerinde kullanılan bir telli sazdır. Tel sayısı kullanıldığı ülkeye göre değişiklik göstermektedir.

Ud

Tekne adı verilen gövde ve tekneye bağlanan sap arasına gerilen teller ile çalınan perdesiz bir sazdır. Kimi kaynaklarda kökeni Fârâbî’ye dayandırılan bu saz, Arap Müziklerinde de kullanılmaktadır.