Yesevî Vokal Grubu 2000 yılında Şakarim Medresesi bünyesinde, İsmetullah Mahsun’un manevî desteği ile kuruldu. Topluluk üyeleri, Almatı Kazak Millî Konservatuarı mezunudurlar. Konservatuardan sonra, yukarıda bahsedilen medresede tasavvuf eğitimi almışlardır. Yesevî Vokal Grubu, Kazak milletinin manevî büyükleri Hoca Ahmed Yesevî, Süleyman Bakırgânî, Muhammed Harezmî, Ak İşan, Şakarim gibi ulu kişilerin nasihat ve telkinlerini insanlığa ulaştırmayı amaç edinmiştir. Bunun yanında, Grup, zikir, salavat, tespih, mevlüd gibi dinî müzik türlerini sahnelemekte; bunları yaparken, ata geleneğinin yok olmadan uygulanmasına özen göstermektedir.
Grup repertuarında, geleneksel halk ezgilerinin yanında, günümüz şarkılarından da örnekler bulunmaktadır. Kurulduğu günden itibaren tüm Kazak topraklarında sanatını sergileyen Yesevî Vokal Grubu, izleyenlerin hem ruhuna hem de kalbine seslenerek Kazak halkının beğenisini kazanmaktadır.
Yurt dışı konserlerinde Hoca Ahmed Yesevî Hikmetleri’nin tanıtımını yapan grup;
2003 yılında Taşkent (Özbekistan),
2002 ve 2007 yıllarında İstanbul (Türkiye),
2005 ve 2007 yıllarında Bay – Ölkede (Moğolistan),
2005 ve 2007 yıllarında Kosajaş (Altay Cumhuriyeti – Rusya),
2007 ve 2008 yıllarında Bişkek – Jalalabat (Kırgızistan),
2008 yılında Duşanbe – Tavuldara (Tacikistan)’ da bir dizi konserler vermiştir
Yesevî Vokal Grubu, 2005 yılında UNESCO tarafından “Dünyanın Kültür Hazinesi” isimli belgesel dizisinin 300. Bölümünde, Alman film yapımcısı Bernd Girbah tarafından çekilen “Hoca Ahmed Yesevî Türbesi” filminde görev almış, bu filmde Yesevî Vokal Grubu’nun müzikleri kullanılmıştır.
Bu zamana kadar 3 albüm ve farklı yerlerde çekilmiş 3 video klibi bulunan grubun “Akbala-Bozdak” şarkısının klibi, Kazakistan Müzik Değerleri Antolojisi’nde yer almıştır.
Grup Üyeleri
- Prof. Dr. Dosay Kenjetayev (Grup Sorumlusu)
- Yemil Yeldos Habibollaulı
- Akanseri Öskenbay Ulihanulı
- Ahmetov Altınbek Koyanbekulı
- Baybaşayev, Berik Sagatbekulı
- Yeşmuhanov, Muhambet Aşhatulı
- Kanseyitov, Samat Asanulı
- Kumarov Samat Halelulı
Enstrümanları
Yesevî Topluluğu, Yesevî Hikmetleri’ni sadece insan sesleriyle müzikal olarak ortaya koyan özel bir topluluktur.Topluluk, müziklerinde sadece insan sesi kullanmaktadır.